Să Iubim România – Sighișoara – Expoziție Foto și Film Documentar
Comisia Națională a României pentru UNESCO – CNR UNESCO – a organizat la sediul său – str. Anton Cehov nr. 8 – în perioada 29 octombrie – 26 noiembrie a doua ediție a programului bienal „Porți deschise la CNR UNESCO”, în cadrul căruia au fost lansate o serie de proiecte educațional – culturale, organizate în parteneriat cu entități UNESCO, și nu numai, din România: expoziții de fotografie și sculptură, lansări de carte, proiecții de filme, dezbateri, conferințe, momente artistice.
În cadrul Galei, a fost lansat proiectul “Să iubim România!”, un parteneriat între Comisia Națională a României pentru UNESCO și Asociația pentru Cooperare Europeană Ovidius. „Să iubim România!” își propune realizarea, pe parcursul a doi ani, a unei serii de filme documentare și expoziții de fotografie care au ca tematică cele 8 situri culturale și naturale din România intrate în Patrimoniul Universal UNESCO: mânăstirile din Moldova, bisericile de lemn din Maramureș, satele cu biserici fortificate din Transilvania, mânăstirea Horezu, ansamblul cetăților dacice de la Orăștie, Cetatea Sighișoarei, Delta Dunării și pădurile seculare și virgine de fag din Carpați.
Seria „Să iubim România!” a început cu proiecția, în cadrul Galei CNR UNESCO, a Episodului 1 – „Sighișoara” și cu vernisajul expoziției omonime de fotografie semnată de Irinel Cîrlănaru. „Celebrarea Centenarului presupune respect pentru valori, identitate și unitate. Pentru că 2018 este Anul Centenarului, dar și Anul Internațional al Patrimoniului, am găsit potrivit să lansăm proiectul în acest an cu dublă semnificație”, a declarat Florina Tecuceanu, coordonator al proiectului din partea Asociației pentru Cooperare Europeană Ovidius. Filmul și expoziția foto „Sighișoara” prezintă imagini-simbol din singurul oraș-cetate locuit din Europa, intrat în Patrimoniul Universal UNESCO în 1999.